Doorsmeren, wat allemaal?

#1
Ik ben mijn MG TF van 2004 aan het onderhouden, preventief zijn al een hoop onderdelen aangepakt (remsysteem, banden, koppelinghulpcylinder, enz).

Nu zie ik onder de auto op de voorwielophanging een vulnippel voor het doorsmeren.
De volgende vraag ontstaat bij mij:
- Hoe vaak moet e.e.a. worden doorgesmeerd?
- Welk vet kun je daar het beste voor gebruiken?
- Zijn er nog andere plekken die doorgesmeerd moeten worden en zo ja waar dan?
- Wat kost het ongeveer om dit bij een specialist te laten doen? evt. inclusief APK.

Alvast hartelijk bedankt weer!

Groetjes,
Marco

Re: Doorsmeren, wat allemaal?

#4
Hallo Marco,

Bij een TF hoeven alleen de bovenste voorste draagarmen gesmeerd te worden. Dit moet ieder jaar bij de controle / onderhoud. Het vet is gewoon standaard watervast vet in de vetspuit ( denk aan bv agrarische toepassingen ) . Het niet smeren kan vervelende kosten opleveren omdat er dan een revisie set in de draagarm moet. Is prima te doen maar wel een klusje wat wat meer tijd in beslag neemt. Tip controleer ook goed de wielophanging op speling. Een F en TF worden steeds ouder en met name de lagers en de fusees en stuurkogels zijn een zwak punt met speling ( is dus APK afkeur ) als gevolg. Tevens adviseer ik je de auto goed uit te laten lijnen want dan is vaak de laatste keer in Longbridge gedaan.
Iedereen aan de F & TF !!

Re: Doorsmeren, wat allemaal?

#5
Dank je wel Peter! Goede tips.
Het smeren heb ik laten doen en 1 fusee kogel had teveel speling en is vervangen. Hij is nu glansrijk door de APK. Wel werd aangegeven dat de schokbrekers aan de voorzijde speling beginnen te vertonen oo de onderste bus. Dit was nog geen afkeur. Weet jij of dit gerepareerd kan worden? Of ben ik aan nieuwe schokdempers toe. Zou jammer zijn, want ze lekken niet en doen hun werk nog uitstekend ☺️
cron