Welke olie voor een MG TF 135 2004

#1
Hoi allemaal, ik ben nieuw hier en sinds zaterdag de eigenaar van een MG TF 135 Brooklands SE. Ik wil de olie verversen en twijfel over welke het beste voor de auto is. Het boekje geeft aan 10w40, maar op dit moment zit er 5w30 in. Wat is jullie ervaring en advies? Ik neig naar 5w30. Alvast bedankt en ik hoop jullie allemaal snel te ontmoeten op één van de club events.
Groeten Marco

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#2
Gebruik altijd de voorgeschreven olie met (tenminste) de voorgeschreven specificaties.

5W30 kan volgens mijn (MY2002) boekje, het is koud wat dunner vloeibaar en vrijwel altijd (vol)synthetisch, 10W40 is vaak een halfsynteeth. In ons klimaat (en vooral als je in de winter rijdt zou ik een goede 5W30 kiezen, kan het benzineverbruik positief beïnvloeden, maar houd er bij een oudere auto met meer kilometers rekening mee dat je iets olieverbruik kunt krijgen.
Groeten, Wilfred
1998 MG-F 1.8i LQW PUU(verkocht)
2002 MG-TF 135 LEF PUU

Safety fast.

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#4
5W/30 kan maar wij zijn wat terughoudender met dunnere olie. De Rover K-series heeft hydraulische klepstoters en die gaan versneld tikken bij te dunne olie. Verder is het nog een old-scool atmosferische motor. Vergeet niet dat een K-series geen lagers schalen heeft voor de nokkenassen ( dit is een lijnboring ) dus te dunne olie wordt niet echt gewaardeerd bij hoge temperaturen maar dat heeft ook veel te maken met je rijstijl. Onze Lotus Elise met dezelfde motor krijgt zelfs nog wat dikkere voorgeschreven olie omdat dat helemaal een heethoofd is. Veel F & TF'jes zien geen winter meer waardoor een lagere waarde voor de winter minder toe zal voegen.

Mocht het om een VVC motor gaan dan is de keuze heel simpel 10W/40 half synthetisch. Waarom de ECU is geprogrammeerd op die viscositeit en stuurt daar de VVC units meer aan . Met te dikke of te dunne olie zal die de verkeerde instructie aan de VVC units geven, wat niet goed is voor de levensduur.
Iedereen aan de F & TF !!

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#5
Dank je Peter, nu ga ik twijfelen. Ik ga de auto ook als het geen Pekel weer is in de winter gebruiken. In de mg facebook club wordt de 10w40 ook aangeraden. Er zit nu echter 5w30 in en volgens een sticker daarvoor 5w40. Kan ik gewoon overstappen naar 10w40 bij het olie verversen? Of moet ik nog iets speciaals doen behalve natuurlijk het oliefilter vervangen.

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#6
Hallo Marco,

Goed idee om je TF te ontzien met de pekel want daar zijn ze geen fan van. Maak je niet druk mechanisch kunnen de K-series motoren best wel wat hebben. Zelf geven we onze auto's voor de winter een olie wissel zodat de motoren weggezet worden met schone olie maar dat is bij jou niet aan de orde. Je kunt gewoon over stappen naar de 10/W40 olie tijdens de reguliere olie wissel. Wat wij vaak doen is de motor flushen (spoelen) wat we toevoegen aan de oude motorolie. Daar laat je de motor de voorgeschreven tijd mee draaien en dan doe je de olie wissel volgens het reguliere onderhoud. Er komt dan veel rommel mee die in ieder geval niet meer in je motor zit en we hebben het over motoren die minimaal 16 jaar oud zijn.

Nu je toch met vloeistoffen bezig bent, kijk eens hoe oud de transmissie olie is bij een handgeschakelde bak. Je moest eens weten hoe vaak wij olie aantreffen die net zo oud is als de auto !!!! omdat die er in Longbridge in gegaan in. En de klassieker in achterstallig onderhoud, tataaaa de rem en vooral koppelingsvloeistof die er om de twee jaar uit moet. Blijkbaar vinden garage's het niet nodig met name de hydraulische koppeling te doen die dezelfde remvloeistof gebruikt. Kijk maar eens naar het kleine reservoir aan links vooronder . Ben benieuwd of daar heldere vloeistof in zit. Helaas is die meestal zwart of donkerbruin want niet conform het correcte onderhoud is.

Succes met je klussen !
Iedereen aan de F & TF !!

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#7
Dank je voor je tips Peter. We gaan zeker kijken naar de transmissie olie, koppelings- en remvloeistof. In geval van twijfel gaan we die vervangen. Flushen twijfel ik nog over. Een aantal kennissen geven aan dat dit risicovol is, omdat brokken vervuiling verstoppingen kunnen veroorzaken? Hoe is jouw ervaring daarmee?
Morgen gaan we hem even helemaal nalopen, ben benieuwd wat we allemaal tegen komen ;-).

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#8
De ervaringen die wij hebben zijn gelukkig wel positief. Flushen is geen afsteken van 'rommel' in de motor maar het oplossen. Dat is ook de redenen dat je tijdens het flushen geen prestaties van de motor mag vragen .
Jammer dat we hier geen foto's kunnen plaatsen. ( of stuur maar een e-mail naar technical@mgfregister.nl ) Toen we deze week tijdens een koppakking wissel & versterkte olie rail een behoorlijk vervuilde motor aangetroffen. Je zou dat kleppendeksel van binnen en de carterpan eens moeten zien. We hebben het hier over old scool over engineerde motoren die veel reserves hebben maar ook op leeftijd komen. Vervuiling is deels te verwachten door ouderdom. Nu je je auto gaat koesteren is het wellicht een idee om de motor voor iedere olie wissel te flushen als deze motor sterk vervuild zal zijn zodat de vervuiling langzaam oplost.

Kortom, echt brokken komen er niet van af, waar je wel op moet letten is dat de coating van de kleppendeksel pakking niet desintrigeert. Door ouderdom laat die los en die gaat wel langzaam je motor rond met alle gevolgen van dien. Kijk maar eens aan de binnenkant van de vuldop op de motor ( niet bij de peilstok dus ) als je het motor inspectie paneel hebt verwijderd. Vervangen is niet moeilijk of kostbaar . Wel de correcte volgorde van de boutjes ( los & vast) en het correcte aandraaimoment gebruiken want het is alu op alu en je draait het zo kapot met een stalen bout.

Wilco meende dat hij jou ook al eens geholpen had met vragen over je aanschaf. Leuk dat het is gelukt, dus schroom je niet als er vragen zijn deze te stellen mag via het forum of het technical@mgfregister.nl

Succes met de klussen.
Iedereen aan de F & TF !!

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#9
Dank je Peter en Wilco. Inderdaad heeft Wilco mij in het aankoop proces begeleid, dat was heel fijn. De auto hebben we gisteren nagelopen en hij is beter dan verwacht. Wel een grote beurt nodig, de spullen hiervoor hebben we gisteren bij een bij jullie bekend bedrijf besteld 😜. Flushen ga ik overwegen. Nog wel een vraag. De bougie kabels en bobines zien er nog goed uit en de motor loopt keurig. De kabels zijn van 2015. Wat is de levensduur? Zinvol om ze nu gelijk mee te vervangen of vervangen bij de volgende grote beurt?

Re: Welke olie voor een MG TF 135 2004

#10
Hallo Marco,

Sorry van mijn latere reactie, volle bak hier.

De conditie van de bobines kunnen we uitlezen want dan zien we de hersteltijd die de MEMS ( = motor ecu ) nodig heeft om de correctie ontsteking op het juiste moment te krijgen. Valt dat binnen de marges mooi laten zitten want ze zijn snel te vervangen. De kabels zijn zo zo als ze van 2015 zijn maar dat zou nog moeten kunnen. Neemt niet weg dat vervangen nu alles toch open ligt aan te raden is, dan ben je er van af. Maar het is al beter dan wat we regelmatig zien als die kabels er al vanaf 2004 inzitten !!! Al die tijd boven op een hete motor geroosterd worden is niet goed voor de perfecte vonk zullen we maar zeggen. Bougies gaan vrij lang meer 100.000 Km of om de 4 jaar wat het eerste is. Transmissie olie om de 175.000 Km of 7 jaar en neem van mij aan dat daar de originele nog in zit.

Fijn dat je een mooie TF hebt kunnen bemachtigen maar ook dat je zelf dingen doet zodat het meer en meer jouw TF gaat worden.
Iedereen aan de F & TF !!
cron