Re: Mistlampen aansluiten

#2
040312 schreef:Om mistlampen op een MGB te monteren moet je een draad vanaf een relais rechtstreeks op de accu aansluiten.
Kun je deze draad ook ergens in de motorruimte aansluiten?

Groet
Francis
Natuurlijk kan dat, het beste is om daar een draad naar één van de geschakelde aansluitingen van het zekeringkastje voor te kiezen. Op het oude forum staat nog een link naar de diverse bedradingsschema's over de jaren, zodat je voor jouw modeljaar gericht kan kiezen. Heb je een Mark I zonder zekeringkastje zou je ook (wel via een loshangende zekering*) te beveiligen) de spanning op de startmotor aansluiting kunnen afnemen, daar zit vaak nog wel een stekkerpositie op vrij. *) NB De hoogste zekeringwaarde op de verlichting is overigens 35 Ampere.

Mits natuurlijk wel het relais wordt bestuurd door een punt dat met uitgeschakeld contact van de spanning af gaat. Op MGB's staat de hoofdlichtschakelaar continue onder spanning, zodat je ongemerkt lampen aan kan laten en de accu ontladen. Dat risico moet je niet gaan vergroten door de mistlampschakeling (het relais dus) ook zo te voeden

Verder nog een waarschuwing: zet geen enkele lamp extra achter de hoofdlichtschakelaar van een B, dus ook die extra mistlampen niet. Al bij koplampen van hoger dan 2x55Watt brandt de lichtschakelaar uit, omdat die ooit op de oude duplo bolletjes van 45/50 Watt zijn gedimensioneerd. Zelf heb ik daarom bij de ombouw naar halogeen die Philips -20% groene H4 ingezet, die 55Watt - 20% oftewel slechts 44 Watt per stuk trekken.
Minder dan die 45Watt dus. :idea:
Laatst gewijzigd door Don van Riet (860018) op 10 jan 2013, 19:50, 1 keer totaal gewijzigd.
cron