stadslicht + achterlicht

#1
Onlangs heb ik een nieuwe kabelboom geplaatst in mijn MGA. Het enige probleem dat ik nog heb is het aangaan van mijn stadslicht en de achterlichten welke geschakeld zouden worden door de 1e stand van mijn lichtschakelaar. Dit gaat niet, schakelaar vernieuwd maar nog geen licht. Ergens moet er een draad toegevoegd worden, of maak ik een grotere vergissing.? De dimlicht en groot licht werkt wel maar deze stand stuurt niet de achterlichten aan.

Re: stadslicht + achterlicht

#2
Hallo Geert,
Op de lichtschakelaar moet je spanning hebben als het dimlicht werkt. Volg vanaf hier de rode draden met een spanningzoeker (testlampje).
Als je ook geen dashboard verlichting hebt, zit de onderbreking al bij de schakelaar, anders verderop in de motor ruimte.
Afhankelijk van het bouwjaar (1500- 1600?) kan hier een zekering zitten (rode draden). Omdat zowel voor als achter het niet doet moet je de fout hier gemakkelijk kunnen vinden.
Als je een doorgebrande zekering aantreft (allemaal veronderstellingen door gebrek aan gegevens), heb je mogelijk een kortsluiting bij een van de lamp aansluitingen. Deze kun je vinden, door alle aansluitingen (rode draden) bij de lampen los te nemen, een nieuwe zekering te plaatsen, lichtschakelaar aan en een voor een de rode draden weer aan te sluiten. Als de zekering doorbrandt, heb je de kortsluiting gevonden. Vergeet ook de kenteken verlichting niet!
Groet, Steef.

Re: stadslicht + achterlicht

#3
Hallo Steef bedankt voor de snelle reactie. Dashboard verlichting doet het gewoon, deze wordt met een aparte schakelaar aangestuurd.
Volgens het schema heb ik ook de juiste kabels aangesloten , ik neem aan dat alle rode draden met elkaar in verbinding staan. Anders zou ik een verkeerde rode hebben aangesloten.?? Ik weet niet of dat mogelijk is.?
M.v.g. geert

Re: stadslicht + achterlicht

#4
Steef, doordat het dimlicht het wel doet en ook de dashboard verlichting is er geen spraken van een kapotte zekering. Het is een MGA 1500 van 1959.
Zoals ik kon zien op het schema is de gehele verlichting niet gezekerd.
Groeten Geert

Re: stadslicht + achterlicht

#5
Je zult echt met een spanningzoeker aan de slag moeten Geert. Ik ken jouw draadboom niet, maar ik ga uit van het mga 1500 schema van de site mgaguru.com.
Eerst prikken op de rode draad op de schakelaar. Als je hier geen spanning op hebt, de aansluitingen (drie?) verwisselen! Heb je hier spanning, ga naar het andere end van de rode draad. Dit zou je volgens het schema moeten vinden in de motorruimte, daar waar de voorste draadboom wordt verbonden met de achterste draadboom middels een bosje bullit stekker verbinders. Prik hier weer op de rode draad. Als je hier geen spanning hebt zit er een onderbreking in de draad vanaf de schakelaar. Dit zit altijd in de draad- stekker verbinding of in het stekker-bus contact. Heb je hier spanning en nog geen licht volg dan de rode draad naar achter en naar voren op dezelfde wijze. Meet bij een draadverbinder altijd ook op de uitgaande draad. Met een spanningzoeker (testlampje) ga je hier zeker uitkomen. En ja, op het schema zijn alle rode draden met elkaar verbonden.
Als dit niet tot een oplossing leidt, moet er een fout in de draadboom zitten, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt.
Hout moet, Steef.

Re: stadslicht + achterlicht

#7
Hallo Steef, na alles zo kundig mogelijk doorgemeten te hebben kwam er geen oplossing.
Ik heb nu een extra draag toegevoegd bij de lichtschakelaar en doorverbonden met de rode draden die de lichten aansturen. Alles werkt nu, ik ga wel uitzoeken waarom de draadboom niet voldeed. Mijn fout of een wikkelfout.??
Het gedeelte bij het dashbord is een apart stuk kabelboom, waaraan het voorste gedeelte aan vast gekoppeld wordt , misschien is de rode draad verkeerd gekoppeld, mooi werkje voor van de winter.
Bedankt voor je reactie's en adviezen.

M.v.g. Geert